Het Huis van Bosch

|||

Kleuronderzoek

Tijdens de restauratie wordt niet alleen onderzocht hoe oud het hout is en hoeveel zand en kalk er precies vroeger in de metselmortel werd gestopt. Ook de verschillende verflagen vertellen een eigen verhaal. Ze geven de bouwhistorici en de architect inzicht in de verschillende stijlperioden door de eeuwen heen.

Om te kunnen bepalen welke kleuren verf er door de jaren heen zijn toegepast wordt er een kleurhistorisch onderzoek verricht. De dakgoot, de kozijnen, de deuren, alle onderdelen waar kleur op zit zijn onderzocht. Voor dit onderzoek zijn ‘kleurtrapjes’ gemaakt. Dit betekent dat er op alle delen waar een verflaag op zit een klein vlakje van 1 cm2 van de verflaag is weggekrabt met een scalpel. De volgende cm2 wordt het volgende laagje verf weggekrabt enzovoort. Zo ontstaat er als het ware een trapje van verflagen die op het object hebben gezeten.

Uitgangspunt bij de restauratie van het Huis van Bosch is om zoveel mogelijk bouwhistorische details te behouden. Dit vraagt aandacht, kennis van materialen en  flexibiliteit tijdens het restauratieproces. Zodat ook de bijzondere ontdekkingen die tijdens het werk nog worden gedaan zoveel mogelijk behouden kunnen blijven. En waardoor we steeds meer te weten komen over de rijke historie van onze Bossche binnenstad.

Het Huis van Bosch
Markt 29
5211JV   's-Hertogenbosch
+31 (0)73 200 11 52
info@hethuisvanbosch.nl