Het Huis van Bosch

|||

Restauratie kapconstructie

De kapconstructie van het dak is gemaakt van eikenhout. De kapspanten die voor het dak zijn gebruikt komen uit 1463. Door kleine boorgaten te maken en de jaarringen te onderzoeken, weten we hoe oud het hout precies is. Deze oude kap van het Huis van Bosch blijft behouden. De dunne balkjes die van de dakvoet tot de nok lopen heten ‘sporen’ en zijn gemaakt van dennenhout. Veel van deze sporen zien er na al die jaren nog goed uit. Ontbrekende sporen worden bijgemaakt.

De hele historische dakconstructie is tijdelijk opgetild met behulp van een krik om zo de onderkanten van alle spantbenen te kunnen vervangen. De spantbenen zijn de diagonale onderdelen van een dakspant die de draagconstructie van het dak, de dekbalk, ondersteunen. Alle voeten van de spantbenen en de balkkoppen waren rot. Met oud eikenhout worden er nieuwe delen aan gezet. Dit noem je ‘aanscherven’. Aanscherven is een historische hersteltechniek van hout, waarbij je het oude hout verlengt met een zogenaamd ‘scherfstuk’ en weer in de juiste vorm brengt.

Door op deze manier te werken kunnen er toch grote delen van het historische spant voor de toekomst behouden blijven. Nadat het spant is hersteld wordt het dak vanaf de buitenzijde geïsoleerd. De oude sporen en het spant blijven dus zichtbaar. Nadat het dak is geïsoleerd worden de oorspronkelijke dakpannen gebruikt om het dak weer dicht te maken.

Het Huis van Bosch
Markt 29
5211JV   's-Hertogenbosch
+31 (0)73 200 11 52
info@hethuisvanbosch.nl