Over het houtgebruik in het Huis van Bosch is ook van alles te vertellen. Eerder zijn al de sleutelstukken genoemd. Deze zijn gemaakt van eikenhout. De kapconstructie van het dak is ook van eikenhout. De kapspanten die voor het dak zijn gebruikt zijn uit 1463. Door kleine boorgaten te maken en de jaarringen te onderzoeken, weten we hoe oud het hout precies is. Het dak is vernieuwd in het jaar dat de vader van Jheronimus het kocht. Zou hij het huis wellicht eerst verbouwd hebben voordat hij er met zijn gezin introk?
In de balk op de foto zie je een ingesneden v-vorm. Dit is een vlot-merk. Het hout kwam vroeger via de Rijn of Maas naar ons land. Het kwam met grote hoeveelheden tegelijk per vlot. De v-vorm is een eigendomsmerk. Zo wisten de schippers voor wie welk hout bestemd was. De eiken boomstronk op de foto heet een ‘spoor’. Een spoor is een vrij dunne balk die van dakvoet tot nok loopt. Op de ‘sporen’ liggen de panlatten en daarop de dakpannen. Sporen zijn later vervangen door ‘sparretjes’. De naam verraadt het al, deze waren niet van eiken- maar van dennenhout.
De gleuf in het hout is van een schoor/korbeel. Op de andere foto zie je duidelijk de kraslijnen. Deze lijnen zijn gemaakt om daarna de gleuf uit te kunnen hakken. In die gleuf kon dan de ‘schoor’ worden geplaatst. Dit is een schuinstaande balk die de erboven liggende balk ondersteunt. Om de schoor goed vast te kunnen zetten werden zogenaamde toognagels gebruikt. Deze waren ook van eikenhout.
Op de andere foto zie je goed dat de vloer ook het plafond was van de verdieping eronder. Het plafond was in die tijd groen. Dit is dezelfde kleur groen als een van de sleutelstukken met het acanthusblad. De vloer is van eind 16e eeuw of later. De houten vloer is gemaakt van dennenhout. In de loop der tijd werd eikenhout namelijk steeds duurder, omdat het veel werd gebruikt voor de scheepsbouw. Daarom ging men op den duur over op het goedkopere naaldhout.